Het is geen gemakkelijke dag voor de familie van Nicky Verstappen. Advocaat Gerald Roethof benadrukte dat bij aanvang van de zitting van woensdag voor het gerechtshof in Den Bosch.

Hij verdedigt Jos Brech tegen wie eerder deze week twintig jaar gevangenisstraf is geëist is in hoger beroep voor het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky uit Heibloem in 1998.

Sterkte

Roethof staat eerst stil bij het leed van de familie voordat hij aan zijn pleidooi begint. “Het is verschrikkelijk dat er nog steeds geen zekerheid is hetgeen hun kind nu daadwerkelijk is overkomen.” Hij geeft aan dat iedereen binnen en buiten de rechtszaal met de familie Verstappen meeleeft. “Wij wensen hen sterkte toe.”

Onvoldoende bewijs

Toch zegt hij dat het hof zijn cliënt niet kan veroordelen. “Heeft cliënt Nicky uit de tent gehaald? Heeft hij hem echt misbruikt? Op welke manier dan? Heeft hij hem echt om het leven gebracht?”, vraagt Roethof zich af. Volgens de verdediging bevat dit dossier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voor een bewezenverklaring. “Wij staan lijnrecht tegenover de visie van de aanklager, aldus Roethof.

Dna in vermissingszaak

De advocaat stelt dat het dna van zijn cliënt onrechtmatig is verkregen. Het hof moet volgens Roethof Brechs dna uitsluiten als bewijs. In 2017 vertrok Brech naar het buitenland. Zijn familie heeft hem later als vermist opgegeven. Dna-sporen op zijn kleren die werden onderzocht vanwege zijn vermissing, zijn vervolgens ook gebruikt in het onderzoek naar de moord op Nicky.

Niks gezegd

De hoofdrolspeler in deze zaak heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van Nicky te maken heeft. Brech gaf toe de jongen te hebben gevonden, maar die was toen volgens hem al overleden. Brech heeft uit angst vanwege zijn zedenverleden nooit de vondst durven te melden. Nicky verdween op 10 augustus 1998 van het jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden.

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Maastricht Brech tot 12,5 jaar cel. Het is nog niet duidelijk wanneer het hof uitspraak doet.

Filmpje vermenging dna

Tot 15:45 uur is er pauze. Daarna laat Roethof een video zien waarin duidelijk wordt hoe het mogelijk is dat dna zich kan vermengen. Dit alles heeft te maken met de tientallen dna-sporen die zijn gevonden op de kleren van Nicky. Maar mogelijk komt dat door vermenging, ook wel contaminatie genoemd. Ter duiding wordt een paspop gebruikt in het filmpje.

Lees meer Foto: MorgueFile

Reageer