Op 14 april publiceerde de NRC een artikel waarin Prof. dr. Martijn Brouwers pleit voor een suikertaks. Om het verhaal te onderbouwen worden enkele redenen gegeven waarom de suikertaks ingevoerd zou moeten worden. Maar in hoeverre worden deze redenen onderbouwd door de wetenschappelijke studies?

Allereerst noemt Brouwers een hoge consumptie van (ultra)bewerkt voedsel en frisdranken waar suikers aan zijn toegevoegd als een belangrijke oorzaak van de huidige obesitas-pandemie. Hierbij geeft hij aan dat suiker niet alleen een bron is van extra calorieën, maar dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat fructose extra nadelige gezondheidseffecten heeft. Overgewicht ontstaat inderdaad wanneer er langdurig meer calorieën worden geconsumeerd dan er door het lichaam gebruikt worden. Hierbij maakt het echter niet uit of de calorieën afkomstig zijn van koolhydraten (waaronder suikers), vetten of eiwitten. Dat fructose extra nadelige gezondheidseffecten heeft kan op basis van huidige studies niet geconcludeerd worden. Deze conclusie werd recentelijk nog getrokken in een review uit 20211.

Daarnaast wordt een recente Engelse studie naar voren gebracht waarin men zag dat de suikertaks leidde tot een daling in de verkoop van frisdranken. Hoewel deze trend in meer landen te zien was, is er tot op heden niet aangetoond dat de invoering van een suikertaks daadwerkelijk leidt tot een lagere prevalentie van overgewicht2. Wat een gegeven is, is dat het aantal mensen met overgewicht al jaren aan het stijgen is terwijl de consumptie van suikers en suikerhoudende dranken in Nederland niet stijgt, maar zelfs licht daalt3. Uit onderzoek van het RIVM blijkt daarnaast dat binnen de categorieën ongezonde voeding “te veel suikerhoudende dranken” het minst bijdraagt aan ziekte- en sterftelast. Het eten van te weinig volkoren producten, fruit en groente dragen veruit het meeste bij aan de ziekte- en sterftelast in Nederland4. Een ander gegeven is dat een verlaging van suikers in producten niet altijd leidt tot een verlaging van calorieën. Wanneer je de suiker in een product 1 op 1 vervangt door bijvoorbeeld vetten, stijgt het aantal calorieën juist. In de strijd tegen overgewicht zal zo’n product met minder suikers niet helpen.

Dat overgewicht een groot probleem is, kan niet worden ontkend. Echter, een te eenzijdige focus op suikers zal dit probleem niet oplossen. De focus zou moeten liggen op goede voorlichting, een gevarieerd voedingsaanbod en begeleiding door gezondheidsprofessionals om mensen die moeite hebben om de juiste balans te vinden te helpen bij een gezonde leefstijl.

Bronnen:

1 Roeb E, Weiskirchen R. Fructose and non-alcoholic steatohepatitis. Frontiers in Pharmacology. 2021;12:47.

2 Pfinder M, Heise TL, Boon MH, Pega F, Fenton C, Griebler U, et al. Taxation of unprocessed sugar or sugar‐added foods for reducing their consumption and preventing obesity or other adverse health outcomes. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020(4).

3 Kenniscentrum suiker & voeding. Consumptie van suikers in Nederland; Wat is de inname van suikers door de Nederlandse bevolking en is deze de afgelopen jaren veranderd? https://www.kenniscentrumsuiker.nl/images/Publicaties/Position-paper-Consumptie-van-suikers-260619-ONLINE.pdf

4 RIVM. Integratie Maten voor de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018 – Resultaten en methodologie. 2018.

Origineel Foto:

Reageer