In Nederland krijgen jaarlijks circa 14.000 vrouwen borstkanker. ZonMw financieert verschillende soorten onderzoek naar borstkanker die bijdragen aan een betere behandeling of het optimaliseren van screening naar borstkanker. Lees hier meer over de onderzoeksresultaten en lopend onderzoek.

Interviews


Dagbehandeling bij borstkankeroperaties

Chirurg en onderzoeker Maarten von Meyenfeldt (Maastricht University) heeft onderzocht onder welke voorwaarden een dagopname bij een borstkankeroperatie zou kunnen. Niet alleen kostenbesparend, maar ook veel fijner voor de patiënt.


Lees het interview

Uitgelicht


‘Jeroen onderzoekt’

In Nederland overlijden nog altijd ruim 3000 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker. Onze bestuursvoorzitter Jeroen Geurts maakte een vlog van zijn bezoek bij de SONIA studie, waarin de juiste behandelmethode wordt onderzocht van uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker.


Bekijk de vlog van Jeroen


Onderzoek naar borstkankerscreening

Bij vroegtijdige ontdekking van borstkanker, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden elke twee jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het programma Vroege Opsporing financiert onderzoek naar het optimaliseren van de screening op borstkanker.


Lees meer

Geen MRI in bevolkingsonderzoek borstkanker

De Gezondheidsraad adviseert om het bevolkingsonderzoek borstkanker nu niet aan te vullen met MRI voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel, maar om snel onderzoek te doen naar een eenvoudiger en goedkoper alternatief.. Dit advies is mede gebaseerd op de DENSE-studie waarin vrouwen na de reguliere screening, aanvullend een MRI-onderzoek kregen. Lees meer over:

Projecten


Bewegen bij borstkanker positief effect

130 borstkankerpatiënten kregen een beweeginterventie aangeboden, iets meer dan de helft deed mee. Na afloop van de interventie bleek deze groep fysiek actiever dan de controlegroep die niet veranderde in activiteit. De beweeginterventie bleek een positief effect te hebben op de vermoeidheid van de patiënten.


Bekijk het project


Hoe doelmatig zijn de behandelingen bij oudere borstkankerpatiënten?

Met dit onderzoek hopen onderzoekers overbehandeling in de toekomst te voorkomen door de doelmatigheid van behandelingen bij oudere borstkankerpatiënten te onderzoeken. Het wordt steeds duidelijker dat bepaalde onderdelen van de borstkanker behandelingen, met name bij oudere patiënten met veel bijkomende ziekten, de kansen op terugkeer van ziekte of overleving niet meer verbeteren.


Bekijk het project

Lees meer Foto:

Reageer