Hans Meex uit Simpelveld leeft al zo’n 37 jaar met het hiv-virus dat aids veroorzaakt. Toen hij hoorde dat hij met hiv geïnfecteerd was, had hij nooit gedacht dat hij de 30 zou halen. Inmiddels is hij al 56 jaar.

Deze woensdag is het Wereld Aids Dag en vertelt hij zijn verhaal.

Bloedtransfusie
Meex kreeg de ziekte via een bloedtransfusie omdat hij hemofiliepatiënt is. Dat is een zeldzame bloedstollingsziekte. Ook was hij besmet geraakt met Hepatitis C. Meex werd niet ziek van zijn hiv-infectie en kwam er daarom jaren later per toeval achter bij de dokter na een paar tests in 1991.

Onwetendheid
Meex herinnert zich de dag dat hij hoorde dat hij hiv had nog heel goed. “Ik was bang om mijn vrouw te besmetten, maar dat kon gelukkig niet. Er waren toen ook nog geen medicijnen en we wisten er heel weinig over. Alleen dat je na een besmetting nog tien jaar te leven had. Ik dacht dat ik de 30 niet zou halen.” Toch is dat gelukt. “Ik heb mijn 30ste verjaardag groots gevierd met een tuinfeest dat tot ‘s morgensvroeg doorging.” Inmiddels heeft Meex ook al ruim de 50 gehaald en gaat nu voor de 80.

Geheim
Nadat Meex wist dat hij hiv en Hepatitis C had, besloot hij dit voor veel mensen geheim te houden. “Zelfs mijn ouders wisten het niet. Er zat een behoorlijk stigma op. In 2011 werd ik ziek door de hepatitis C en na een medische achtbaan ben ik afgekeurd.”

Limburg4zero
Dat er nog steeds een taboe heerst over hiv zien ze ook bij de GGD. Nicole Dukers werkt bij de GGD en zet zich in voor het programma Limburg4zero. “Onze missie is om nul nieuwe hiv-infecties te krijgen. Maar voor veel mensen is het een grote drempel om zich te laten testen.” Daarom heeft de GGD nu thuistests ontwikkeld. “Deze kan iemand makkelijk online bestellen en vervolgens thuis in een vertrouwde omgeving doen”, zegt Dukers.

Volgens haar zijn er zo’n 1000 hiv-patiënten in Limburg en naar schatting zo’n 70 mensen die het hebben maar niet weten. “We roepen echt iedereen op die het vermoeden heeft mogelijk besmet te zijn, zich te laten testen. Het is namelijk goed te behandelen als je er op tijd bij bent.”

Behandeling
Naast testen hoopt de GGD dat mensen ook gebruikmaken van PrEP pillen en adviesgesprekken met de GGD of verpleegkundige. Zo proberen ze voor iedereen preventie op maat te kunnen aanbieden.

Gastlessen
Meex werkt niet meer, maar dat wil niet zeggen dat hij helemaal niks meer doet. “Ik geef nu trainingen en gastlessen aan de Maastricht UMC+ academie. Ik deel mijn ervaringen met de nieuwe generatie zorgverleners.” Volgens Meex moet zorgpersoneel zich realiseren dat er niet alleen een patiënt tegenover hen zit. “Het is iemand met wel of geen partner, met wel of geen baan, misschien financiële problemen. Dat zijn allemaal dingen waar ziek zijn een invloed op heeft. Dat wordt snel vergeten.”

Advies
Meex heeft wel een advies voor mensen die horen dat ze hiv hebben. “Leef je leven zoals jij dat wil. Met een tabletje per dag kun je een heel normaal leven leiden. Dan is hiv een chronische ziekte. En kom ervoor uit. Er heerst nog een taboe, maar dat wordt steeds minder en hoe meer erover bekend is, hoe makkelijker het leven met hiv voor iemand wordt.”

Lees meer Foto: MorgueFile

Reageer