Er dreigt een zorginfarct in Limburg, waarschuwden de ziekenhuizen in de provincie in een gezamenlijke noodbrief aan demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid.

Dusdanig dat code zwart weer op de loer ligt, stelt het hoofd van de intensive care in Maastricht en Roermond.

Keuzes

De ziekenhuizen lopen tegen de grenzen aan vanwege de aanhoudende druk, de toestroom van nieuwe COVID-patiënten en het hoge ziekteverzuim onder personeel. Daardoor komt de vermaledijde term ‘code zwart’ weer om de hoek kijken, een zegswijze om aan te geven dat er keuzes moeten worden gemaakt over welke patiënt nog wordt geholpen. Een beslissing over leven en dood, zoals die tijdens eerdere coronagolven ook dreigde.

Lees ook: Ziekenhuisprotocol ‘code zwart’ ligt klaar

Dichtbij

Iwan van der Horst, hoofd van de intensive care in Maastricht UMC+ en het Laurentius ziekenhuis, waarschuwt dat het code zwart draaiboek inmiddels weer op tafel ligt. “We zijn er heel erg dichtbij”, stelt Van der Horst. “We zijn een stap vóór code zwart, ik weet niet precies of we erin geraken en wanneer. Wat ik wel weet is dat we dus eigenlijk nog nooit zo dicht in de buurt zijn geweest.”

Maatregelen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet om twee weken in een zogenoemde ‘milde lockdown’ te gaan. Dan gaat onder meer een streep door evenementen, bioscopen en theaters gaan dicht en er gelden nog verder beperkte openingstijden voor de horeca. Na die periode zouden we volgens het OMT moeten overstappen op een 2G regel. Je krijgt dan alleen nog maar een coronapas, een QR-code, als je genezen bent van corona of gevaccineerd bent. Een negatieve test telt dan niet meer, daar kom je de sportschool, het theater, of de kroeg niet meer mee in.

Noodzakelijk

Volgens IC-hoofd Iwan van der Horst zijn die maatregelen pijnlijk, maar noodzakelijk. “Er is behoefte aan duidelijkheid om ons gedrag te veranderen”, zegt Van der Horst. “En we hebben die verandering nu echt nodig. Wij zien de dagelijkse werkelijkheid hier en dan lijkt het alsof we leven in twee werelden. Dus eigenlijk een oproep aan ons allemaal. Wacht niet op verstandige keuzes, maar bescherm jezelf.” Verder zegt Van der Horst dat er haast moet worden gemaakt met de boosterprik om zorgpersoneel beter te beschermen.

Lees meer Foto: Pixabay

Reageer