Bij aanhoudende ernstige gedragsproblemen veranderen de hersenen van een kind, blijkt uit Rotterdams neurobiologisch onderzoek. Hoe werkt deze kennis door in onderwijs en praktijk? Hogeschool Windesheim werkt aan inbedding van dit soort actuele kennis in de opleidingen voor jeugd- en juridische professionals. Daarover gaat het hoofdartikel van Mediator 34, het online magazine van ZonMw.

Daarnaast staat deze editie vol met nog meer interessante artikelen:

  • Chirurg Dave Koolbergen bedacht een wondspoeling die nabloedingen voorkomt na openhartoperaties. ‘Als mijn idee werkt, kan dat wereldwijd jaarlijks 8000 levens redden.’
  • Sommige kinderen met een verstandelijk beperking met het Phelan-McDermid-syndroom worden socialer door een insuline-neusspray. Patiënten kunnen nu een proefbehandeling volgen.
  • Wiskundig wapen tegen afstoting donornier: algoritme kan helpen beschadiging vroeg te herkennen.
  • Groen dat mensen blij maakt: inspraak over inrichting maakt groen in de wijk aantrekkelijker.
  • Column: Onderzoek naar jeugdhulp is de kinderschoenen ruimschoots ontgroeid. Kim Putters ziet de opgedane kennis graag in de introductiemappen van nieuwe lokale politici.
  • Kalijn Bol, die twee jaar als postdoc-onderzoeker in Denemarken werkt, over cultuurverschillen in de wetenschap.

Gratis abonnement

Naast de achtergrondartikelen staat in elke editie van Mediator een selectie van afgeronde projecten. Het abonnement van de digitale Mediator is gratis. Op de abonneerpagina vult u uw e-mailadres in en vinkt u Mediator aan. Bij elke nieuwe editie ontvangt u een attendering.

Meer informatie

Lees meer Foto: MorgueFile

Reageer