ROOSENDAAL/BREDA – Sinds deze week is het verplicht om een QR-code te laten zien bij fitnesscentra. Dat blijft niet zonder gevolgen. Zo spreken sommige sportschooleigenaren van 20 procent minder bezoekers dan normaal. Toch klinkt er ook begrip.

Helemaal uitgestorven is The Upper Club in Roosendaal gelukkig niet, maar een stuk rustiger is het er zeker wel. Sportschooleigenaar Jochem van Kuijk schat in dat sinds de invoering van de QR-code er ongeveer 15 à 20 procent minder mensen over de vloer komen.

Wat het voor hem extra lastig maakt is het feit dat de Upper Club vooral het ‘hogere fitness-segment’ bedient, zegt hij. ,,Onze tarieven liggen tussen de 60 en 100 euro per maand. Als mensen dan niet naar binnen mogen, ondernemen ze meteen actie. Dat is anders bij een abonnement van 15 euro.”

Mountainbiken

Net als vorig jaar tijdens de lockdown probeert Van Kuijk alternatieven te verzinnen, zoals een buitengym en activiteiten als mountainbiken. ,,Het is sowieso een vreemde situatie. Er zijn namelijk een hoop fitte mensen met een lage BMI-waarde die weten dat ze gezond zijn en juist daarom geen vaccin willen.”

Tegelijk benadrukt de Roosendaalse sportschooleigenaar met klem dat hij niets liever wil dan het virus onder controle krijgen. Verder is hij coulant richting de beleidsmakers in Den Haag die volgens hem echt wel hun best doen. ,,Ook zij hebben dit nog nooit meegemaakt.”

Serieuze controle

Dubbele gevoelens over het coronabeleid zijn ook te vinden bij Fitplus in Bergen op Zoom. Deze sportschool kent een grote doelgroep 60-plussers voor wie het coronavirus een stuk gevaarlijker kan zijn. ,,Ik heb mensen die stoppen omdat ze niet gevaccineerd zijn en die test niet willen doen. En ik heb ook leden die de QR-controle juist prettig vinden”, zegt eigenaar Natascha Vriens.

Zij schat in dat er door de controle in totaal 10 procent minder leden langskomen. Dat Vriens de check serieus neemt, blijkt ook wanneer ze halverwege ons gesprek een man zonder telefoon resoluut naar huis stuurt.

Vriens vindt wel lastig dat een klein groepje bezoekers nu wordt buitengesloten omdat ze om medische reden geen vaccin kunnen nemen. ,,Juist nu is het zo belangrijk om in conditie te blijven. Als je dat laat varen ben je meteen een stuk vatbaarder voor ziektes.”

Essentieel

Voor Fitplus zelf is het financieel nog net op te brengen dankzij opgebouwde buffers. Of de zaak nog een lockdown kan overleven, is volgens haar een stuk onzekerder. ,,We hebben zoveel stoppers gehad, corona heeft ons hele systeem door de war gegooid.”

Joep van Gorp, eigenaar van JT-Fitness in Etten-Leur, vindt het op zijn beurt teleurstellend dat de overheid sportclubs weigert te zien als essentieel voor de volksgezondheid. En wat hem betreft mag wel meer maatwerk worden geleverd qua regels. ,,Wij zitten hier bijvoorbeeld in een grote kerk met een goede luchtdoorstroming. Onlangs hebben we ons ventilatiesysteem aangepast, zodat er ook koele lucht doorheen kan.”

Hoeveel minder bezoekers de QR-controles hem hebben gekost, durft Van Gorp niet te zeggen. Vlak na de lockdown had hij te maken met 35 procent minder aanwas dan gebruikelijk. Een terugval die pas sinds kort weer wat begon bij te trekken. ,,We zijn niet blij en ik kan er veel over zeggen, maar wat moet gebeuren, moet gebeuren.” Al waarschuwt Van Gorp eveneens voor een toename van depressies en hart- en vaatziektes die deze coronamaatregel volgens hem met zich mee kan brengen.

Teststraat

Dat de maatregel ook creativiteit losmaakt, laat Snap Fitness zien in Breda. Hier is sinds maandag een officiële teststraat gevestigd voor zowel ongevaccineerde leden als niet-leden. ,,Alleen gisteren al hebben we vijftig tests afgenomen. Iets meer dan de helft daarvan was bij mensen die daarna bij ons gingen sporten”, zegt sportclubmanager Marga Vermeeren.

Ze klinkt een beetje opgelucht, want een aantal fanatieke ongevaccineerde leden hadden haar laten weten niet zeven dagen per week te willen omrijden langs een teststraat.

Vijf minuten wachten bij de ingang van Snap Fitness vinden de meesten wel een aanvaardbaar offer. ,,Dat is belangrijk, want mensen raakten het vertrouwen kwijt, ondanks de oplossingen die ik bedenk zoals buiten trainen en online lessen.”

10-11 (16:37) – PZC.nl

Laad originele pagina,

Lees meer Foto:

Reageer