Door een onzer verslaggevers

 in BINNENLAND

Ⓒ Politie

AMSTERDAM – Verdachten nummer zeven en acht van de overval op het waardetransport op 19 mei 2021 in Noord zijn aangehouden. Zes eerdere verdachten, uit België en Frankrijk en tussen de 24 en 44 jaar oud, zitten sinds eind mei vast.

Ⓒ Politie

De Nederlandse, Belgische en Franse politie trekken nog steeds samen op in hun strooptocht naar de verdachten, die op klaarlichte dag voor chaotische en levensgevaarlijke taferelen zorgden bij de overval op de Meeuwenlaan in Noord. Een waardetransport kwam net aan bij bedrijf Schöne Edelmetaal en er zou naar verluid voor vijftig miljoen aan spullen zijn ontvreemd. De daders, die openlijk Kalasjnikovs droegen en gebruikten, vluchtten naar het naburige dorpje Broek in Waterland. Daar werd tussen de overvallers en politie over en weer geschoten. Een overvaller, een 47-jarige Fransman, kwam om het leven.

Nieuwe verdachten

De laatste politieactie op maandag en dinsdag leverde de aanhouding op van een 20-jarige vrouwelijke verdachte uit het Belgische Ganshoren en een 44-jarige man uit Parijs. De vrouw werd in haar woning aangehouden en de Fransman was onderweg toen hij werd gearresteerd. Tijdens de doorzoekingen zijn onder meer auto’s en gegevensdragers in beslag genomen.

Voortgang

De verdachten zijn door de Belgische respectievelijk Franse politie in verzekering gesteld. Nederland zal de Belgische en Franse autoriteiten om hun overlevering verzoeken zodat het strafrechtelijk onderzoek en de vervolging verder in Nederland kan plaatsvinden. Politie en OM hebben eerder gezegd naar nog minimaal drie verdachten op zoek te zijn. Het is nog te vroeg om aan te geven of de nu aangehouden personen tot die drie verdachten gerekend kunnen worden. Politie en OM sluiten sowieso niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Op maandag 15 november staan de zes verdachten, die al sinds eind mei vastzitten weer op een pro formazitting voor de rechter.

Lunch Update

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.

Bekijk meer van

Klik op linkje houdt steeds meer bedrijven digitaal in gijzeling

De aanval met gijzelsoftware op systemen van de Duitse winkelketen Mediamarkt is het werk van een hackersgroep die bekend staat als Hive, meldt RTL. De cybercriminelen zouden $50 miljoen losgeld eisen na vermoedelijk een klik op een linkje in een e-mail. Vijf vragen over de digitale gijzeling van Me…

Financieel

Hackers eisen $50 miljoen van MediaMarkt

MediaMarkt kampt met een grote ransomware-aanval. De cybercriminelen achter de aanval eisen $50 miljoen losgeld in ruil voor toegang tot de gegijzelde systemen.

Binnenland

Inval in Groningen om fraude met betaalverzoek van 1 cent: schade rond 80.000 euro

Een 52-jarige vrouw en een 22-jarige man uit Groningen zijn maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij phishing, bankhelpdeskfraude en witwassen. Hierbij is onder meer een auto in beslag genomen.

Financieel

Hackers treffen MediaMarkt: afhalen en terugbrengen onmogelijk

Elektronicaketen MediaMarkt is maandag getroffen door een aanval van hackers. Dat bevestigt een woordvoerster van het bedrijf na eerdere berichtgeving door RTL Nieuws, dat spreekt over een aanval met zogeheten gijzelsoftware.

Veel nep-webshops in de lucht, zo herken je ze

Als het eerder donker wordt slaan niet alleen ’echte’ inbrekers vaker hun slag, maar in de aanloop naar de feestdagen is het ook oppassen geblazen voor digi-criminelen. Criminelen lanceren namelijk op grote schaal nepwebshops, die sterk lijken op de websites van bekende winkels.

Lees meer Foto:

Reageer