In navolging van Heerlen en Kerkrade zet ook Brunssum een streep door het carnavalsevenement op 11 november.

Dat bevestigt de organisatie van Vasteloaves Oapening, tegenover ZO-NWS. Dit evenement zou donderdag vanaf 14:11 uur gehouden worden op het Lindeplein.

Veiligheid

Dat besluit is genomen na overleg met de gemeente. Burgemeester Wilma van der Rijt laat weten dat het besluit met pijn in haar hart is genomen. De veiligheid en de gezondheid van inwoners, en van de bezoekers van de Vasteloaves Oapening, staan voorop, benadrukt zij.

Bekijk hier de reactie van de organisatie op de afgelasting:

Landelijke kaders

De burgemeester roept het kabinet op om snel met heldere landelijke kaders te komen. “Het noodgedwongen nemen van lokale maatregelen maakt de aanpak van de coronacrisis ondoorzichtig en kan leiden tot een perceptie van willekeur”, zegt ze in een persbericht. “Dat is zeer onwenselijk. Het is daarom verstandig dat op landelijk niveau een verduidelijking van de huidige maatregelen wordt afgekondigd.”

Aod òp Nuj

Zondagavond werd Aod òp Nuj in Heerlen gecanceld, na overleg met burgemeester Roel Wever. “In het overleg hebben we gekeken of het verstandig is om Aod òp Nuj door te laten gaan. We kunnen niet anders dan de viering af te gelasten”, zei Wever.

Lees ook: Toch streep door Aod òp Nuj na noodkreet ziekenhuizen

Ook het vastelaovesevenement in Kerkrade is afgelast. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de dringende oproep die Limburgse ziekenhuizen deden.

Lees ook: Bestuurder MUMC: ‘Schaal grote evenementen als carnaval af’

Noord- en Midden-Limburg

Donderdag besloten de burgemeesters in Noord- en Midden-Limburg al de grote carnavalsevenementen te schrappen vanwege de oplopende coronacijfers. Daarmee werd onder meer een streep gezet door de 11devande11de in Roermond.

Lees ook: Teleurstelling bij Aod òp Nuj: ‘Zagen we niet aankomen’

De Zuid-Limburgse burgemeesters besloten een dag later tijdens een spoedoverleg om de evenementen niet te schrappen, omdat ze volgens hen binnen de huidige coronamaatregelen ‘gewoon’ doorgang konden vinden. Na de noodkreet uit de ziekenhuizen is dat besluit zondagavond aangepast.

Lees meer Foto: MorgueFile

Reageer