QR-codes bij sportscholen wordt een drama, denkt Sjors: ‘Zeg het maar, wat moet ik doen?!’

03-11 (08:30) – de Stentor

De maatregelen die dinsdagavond door minister-president Rutte zijn aangekondigd om de opmars van het coronavirus te beteugelen, hakken er ook in de regio Amersfoort flink in. De grote zwembaden in de regio, Dierenpark Amersfoort, de musea en de sportscholen worden door de controle op QR-codes opgezadeld met veel extra werk én vrezen dat er veel minder bezoekers komen. ‘Wij zijn echt de pineut’.

Sportschoolhouder Sjors Jassies van Fitness 365 in Hooglanderveen vreest dat leden definitief of tijdelijk of hun abonnement stopzetten. ,,En dat terwijl we extra mensen bij de balie moeten hebben om op een goede manier de QR-codes te controleren. Zeg het maar wat we dan moeten. Ik heb liever de 1,5 meter-maatregel, daar hebben we al veel ervaring mee opgedaan en dat de maatregelen daarvoor kunnen snel worden opgetuigd.”

Theo Meijer van de gelijknamige sportschool in Amersfoort vreest een ‘enorme tweedeling’ in de samenleving. ,,Wij zijn echt de pineut als we om QR-codes moeten vragen. De drempel om hier te komen wordt verhoogd en dat is niet bevorderlijk. Ik verwacht dat mensen tijdelijk hun lidmaatschap stilzetten. Ze kunnen wel buiten blijven sporten, maar de vraag is of ze dat willen. Het herinvoeren van de 1,5 metermaatregel is geen enkel probleem. Ook als we kleedkamers moeten afsluiten kunnen we verder. Het enige dat in het gedrang komt is de vechtsport, het rechtstreekse contact met elkaar.”

De nieuwe maatregelen zullen een extra belasting betekenen voor boa’s, ambtenaren die de regels moeten handhaven. Burgemeesters hebben zich eerder al eens uitgelaten over de onmogelijkheid om naleving van nieuwe coronaregels te laten controleren door opsporingsbeambten. ,,We zullen wij ons nog moeten beraden op welke wijze wij uitvoering kunnen gaan geven aan de maatregelen”, zegt burgemeester Rob Metz van Soest. ,,In algemene zin is de samenleving goed doordrongen van de ernst van de pandemie en de noodzaak tot het nemen van maatregelen.”

DierenPark

Ook voor het Dierenpark Amersfoort zal het verplicht vragen van een coronapas of een negatieve coronatest extra mankracht aan de balie betekenen. Naar verwachting zullen bezoekers dan ook terughoudender zijn om de dierentuin te bezoeken. Wat het precies gaat worden, laat het Dierenpark afhangen van een gezamenlijke beslissing die door de dierentuinen, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, wordt genomen. Waarschijnlijk wordt dit woensdag duidelijk.

De mondkapjesplicht die weer gaat gelden voor contactberoepen, zal voor sommige zaken lastig zijn. Met name kappers, omdat die immers noodgedwongen dicht bij hun klant moeten staan. ,,Maar daar hebben we ervaring mee, we werken met schermen”, zegt Esmée Dorrestein van Kinki Kappers in Amersfoort. ,,Ideaal is anders, dat wel…”

Zwembaden

SRO, exploitant van de grote zwembaden in Amersfoort, Leusden en Bunschoten, sluit zich vooralsnog niet aan bij een landelijke verklaring van een aantal zwembaden om géén QR-codes te scannen van bezoekers. ,,Wij zullen alles doen wat van ons gevraagd wordt om de ziekenhuisopnames naar beneden te krijgen. Om te weten wat ons te doen staat, wachten wij verdere informatie vanuit de zwembranche af’’, zegt woordvoerder Tara Pauli van SRO.

Optisport (Barneveld, Nijkerk, Soest) kon dinsdagmiddag geen uitsluitsel geven of ze de verklaring niet ondertekent. Datzelfde geldt voor de zelfstandige zwembaden in Baarn en Scherpenzeel. Enkele kleine zwemscholen in de regio, zoals in Soest, melden dat ze niet mede ondertekenen; het is niet duidelijk of dit voor alle kleine zwemscholen in de regio ook zo is.

Lees meer Foto: MorgueFile

Reageer