4 juni 2021 – Het demissionaire kabinet trekt voor 2022 ruim 1,3 miljard euro extra uit voor de jeugdzorg. Het geld gaat naar de gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, en komt boven op de 300 miljoen die al was toegezegd, maakt staatssecretaris Blokhuis bekend.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had een arbitragezaak tegen het Rijk aangespannen, omdat gemeenten het niet redden met de huidige budgetten. Een commissie van wijzen stelde de gemeenten vorige week in het gelijk en concludeerde dat er de komende jaren miljarden bij moeten.

Blokhuis sprak deze week met de gemeenten over het extra geld voor 2022. Hij heeft erop gewezen dat het zoveel mogelijk regelrecht naar de zorg moet gaan. Nu worden er nog regelmatig kosten gemaakt die niet doelmatig zijn. Afgesproken is dat de gemeenten het extra geld krijgen, op voorwaarde dat ze tegelijkertijd 214 miljoen minder gaan uitgeven.

De brancheorganisaties Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse ggz en VGN zijn blij dat gemeenten nu duidelijkheid hebben over het jeugdzorgbudget voor 2022. De branches gaan er vanuit dat het extra geld niet alleen wordt gebruikt om de gemeentelijke tekorten op te vullen, maar dat het ook daadwerkelijk terechtkomt in de jeugdzorg.

Voorzitter Hans Spigt namens de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ): “Het is cruciaal dat er voor specialistische jeugdhulp een eerlijker tarief wordt betaald en dat er ruimte komt om de de professionals beter te belonen.”De branches willen bovendien graag snel in gesprek over de kwaliteit van zorg en de veranderingen die nodig zijn. Spigt: “Een nieuw kabinet zal op korte termijn een aantal fundamentele vragen moeten beantwoorden. De hervormingsagenda die door kabinet en VNG wordt aangekondigd, moet niet de zoveelste papieren tijger worden, maar echte oplossingen bieden.”

Bron: nos.nl / denederlandseggz.nl

Dit bericht is 91 keer gelezen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in