Een op de tien basisscholen in Limburg is momenteel dicht vanwege coronabesmettingen onder de leerlingen.

“We geven nu weer veel online les. Voor ons gaat dat omschakelen soepel, maar ik snap dat we nogal wat vragen van ouders”, zegt Bert Nelissen.

Hij is voorzitter van het college van bestuur scholenstichting INNOVO. Daaronder vallen 44 basisscholen in Zuid- en Midden-Limburg. Vier basisscholen zijn op dit moment dicht vanwege besmettingen bij kinderen, zo vertelt Nelissen in L1mburg Centraal: “We verwachten dat het nog verder oploopt. Bij één of twee besmettingen in de klas, moet het desbetreffende kind naar huis. Maar vanaf drie besmettingen moet iedereen in quarantaine en getest. Dat is nogal wat. En waar we bovendien last van hebben, is het laten afnemen van testen bij de GGD. Daar is het zo druk, de kinderen moeten lang wachten, het houdt een keer op.”

Quarantaine

Op sommigen plekken zijn driekwart van de klassen in quarantaine. Om verdere verspreiding van het virus, ook onder personeel, te voorkomen, is besloten scholen helemaal te sluiten. Nelissen verwacht dat het aantal scholen dat dicht moet nog verder zal oplopen. “Volgende week misschien al wel een verdubbeling, acht scholen dicht hebben we dan. Het gaat echt van het ene op het andere kind. We hebben ook nog te maken met zieke leerkrachten en de gewone griep. Aan het begin van het schooljaar hadden we voldoende personeel, nu piept en kraakt het.”

Online onderwijs

De basisscholen die dicht zijn, schakelen over op online onderwijs: “We willen graag onderwijs blijven aanbieden, online, dat hebben we het afgelopen anderhalf jaar natuurlijk al vaker gedaan. Voor ons gaat dat soepel, maar voor de ouders is dat wat lastiger. We leggen toch weer een bijzondere last bij die ouders. Ideaal is het niet, gezien de achterstanden die vooral zwakkere leerlingen oplopen bij dat online onderwijs. Dat is een belangrijke zorg die ik ook heb.”

Kerstvakantie

Wat Nelissen betreft blijven de basisscholen in de kerstvakantie langer dicht. “Een bescheiden lockdown, een totale lockdown zie ik niet zitten. Het moet beheersbaar zijn, dan is het goed.”

Lees meer Foto: MorgueFile

Reageer