Waarom is boulderen in Enschede helemaal hip? ‘Het is een heel leuk alternatief voor de sportschool’

ENSCHEDE – Wandklimmen zonder touw is het. Herman Engbers is fan van het eerste uur en opende tien jaar geleden zijn Cube Bouldergym in de Performance Factory. „Iets gevaarlijks bouwen we hier niet, wel iets engs.” 

Tien jaar geleden waren er nog maar twee bouldergyms. Nu zijn dat er 35, vertelt Herman Engbers van Cube Bouldergym. Alleen Amsterdam telt er al vijf. „Als je nu een boulderhal opent, ben je vrijwel verzekerd van publiek. Dat was tien jaar geleden echt wel anders. Ik opende de tweede hal in Nederland en moest het zelf vanaf nul opbouwen.” De sport is met de jaren steeds populairder geworden. „En dan denk je, die hype gaat vast ook weer een keer voorbij. Maar het gaat niet voorbij. Boulderen is gewoon een heel leuk alternatief voor de sportschool.”

Performance Factory

Engbers gooide in 2011 het roer drastisch om. Hij werkte toen al tien jaar in de ict. „Waarvan acht jaar met veel plezier. Maar de laatste twee jaar dus niet meer. Ik wist: als ik dit werk langer blijf doen, dan word ik gek en raak ik overspannen.” Hij werkte daarnaast ook al jaren in de buitensport. Kon hij met zijn favoriete klimsport ook geld verdienen? „Samen met onder andere Skatepark De Fabriek kwam ik toen in contact met Domijn. De woningcorporatie gaf ons hier aan de Hoge Bothofstraat de kans om onder gunstige voorwaarden aan te klooien en te pionieren. Dat was het begin van de Performance Factory. Ik ben ze nog steeds dankbaar voor die kans. Anderzijds hebben wij als ondernemers keihard gewerkt en er geen zooitje van gemaakt.”

600 vierkante meter

En nu zijn we tien jaar verder en wordt deze zondag stilgestaan bij het jubileum. Wat begon als kleine en knusse klimhal is uitgegroeid tot een ruime bouldergym. Op de loonlijst staan inmiddels 27 personeelsleden. De hal telt 600 vierkante meter klimwand met tien circuits van verschillende moeilijkheidsniveaus. En in totaal zijn er meer dan 200 klimroutes. Die zogeheten boulders worden door Engbers zelf bedacht en wekelijks gebouwd door een vast team. Elke acht weken ziet de hal er weer helemaal anders uit. „Iets gevaarlijks bouwen we hier natuurlijk niet, maar iets engs we. Het zijn nieuwe uitdagingen waar klimmers graag voor terugkomen.” Ook worden hier in Enschede geregeld regionale en landelijke boulderwedstrijden en klimevenementen gehouden.

Geen touw

Boulderen is een complexe sport, vertelt Engbers. „Fysiek kan iedereen het wel, want daar hebben we de hal natuurlijk op ingericht. Maar het vraagt veel meer. Je hebt een beetje zelfreflectie nodig en ook doorzettingsvermogen. Want bij elke stap moet je nagaan waarom iets wel of niet werkt.” En voor de leken: klimmen is niet hetzelfde als boulderen. „Met boulderen gebruik je je lichaam om de klimwand te verslaan.” En anders dan bij klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig en zijn de wanden maximaal 4,5 meter hoog.

Heeft Herman Engbers tien jaar geleden een goede keus gemaakt door het roer om te gooien? Zeker weten, zegt de ondernemer. „Ik ben hier echt aan het genieten. Zeker als ik zie hoe enthousiast mensen reageren op nieuwe boulders.” Ondanks de aanhoudende groei, overweegt hij niet een tweede hal te openen. „Want ik wil niet te veel ondernemer zijn. Maar ik sluit niet uit dat we ooit nog een keer gaan uitbreiden als dat mogelijk is.”

21-11 (19:14) – Tubantia

 

Lees meer Foto:

Reageer